Index : på ungerska   - (CE-time: @norrkoping )  

Om Norrköping

DET VAR MOTALA STRÖM som gav staden Norrköping liv och kraft. Vattenkraft drev de många kvarnar som byggdes här från och med medeltiden. Inne i staden har Strömmen en fallhöjd på 18 meter, så det fanns mycket kraft att utvinna. Strömmen var livgivande också på ett annat sätt - i dess vatten fångades lax och annanfisk.

Med tiden växte verkstäder och fabriker upp längs stränderna. I början av 1600-talet startades det företag som sedan blev Holmen (döpt efter Kvarn-holmen där det var beläget). För sin tid stora ylleväverier levererade också tyg till kronans karoliner.

"Norrköping ödelades af fiender 1567 och 1719, af eld 1655. Staden har ofta härjats af eld och flod. Alltid har han dock, lik en fågel Fenix, med större fägring och styrka förnyat sig ur eld och aska" Inskription vid entrén till Norrköpings rådhus.

Norrköping - Staden vid strömmen

VID 1800-TALETS MITT blev Strömmen centrum för en snabb expansion. Textilindustrin utvecklades snabbt - i mitten av seklet tillverkades mer än 70 procent av Sveriges textilier här. Norrköping förvandlades till landets näst största industristad och stadens befolkning fördubblades på några årtionden.

Stadens nya välstånd manifesterades i de magnifika fabriksbyggnaderna. Tack vare stadsarkitekten Carl Theodor Malm (som själv ritade flera av fabrikerna) fick bebyggelsen längs Strömmen en sammanhängande karaktär.

Från att varit Sveriges fjärde stad, är nu Norrköping landets sjunde största stad (125.000 invånare). Genom eld, översvämning, pest, upplopp och industrinedläggelse har Norrköping danats. Ibland varit nästan utslagen, nere för räkning. Men Norrköping har alltid rest sig. Likt en fågel Fenix. Vägrat ge sig. Anpassa sig. Efter varje fall, har en ny mer spännande, mer dynamisk, mer kontrastrik stad sett dagens ljus. Stolt. Obändlig. Oberäknelig. Som nu. Med en spirande framtidstro. Som hämtar näring i strömmen, i stans historia. Som hällristningarna. Som de varsamt bevarade stadsmiljöerna. Som i det kollektiva arvet.

I Norrköping pågår ett av Europas största förnyelseprojek. Lika radikal som i Liverpool. Lika spännande som i Aachen. Från centrums kommersiella lokaler, över Industrilandskapets kulturella miljöer, bort mot Folkparkens och Himmelstalunds fritids- och nöjescentra sjuder det av liv. Förnyelsen syns överallt. Gamla miljöer, får nytt innehåll. Ny mening. Det bubblar från restauranger, pubar och klubbar. I Norrköping möts grönska och industri & näringsliv. Promenader och spårvagnar. Flyg och hamn. E4:an och X 2000. Från stationen går en rakt linje genom stans kommersiella centra till Stadsbillioteket och Konstmuseet. Kontrast som sagt. Som i en riktig stad. Norrköping är en riktig stad. Sedan länge...

Vi hoppas att ni fick, åtminstone en liten överblick över Norrköping!

Håll koll på oss, för att vi arbetar och jobbar för en ännu bättre Norrköping.

Tillsammans för staden vi älskar! GO Norrköping GO!

Om Du har frågor ring oss på 011-64 600,
eller e-maila till
info@szinme.org.

                  

____ Monitoring, Research, Analysis ____
~ by Szent István Association of Hungarians in Norrköping~
~ 1997 - -SZINME- All Rights Reserved. ~