Index : på ungerska - (CE-time: @norrkoping )

Om föreningen

Trots att Norrköping har 135.000 invånare varav mellan 800 till 1000 har ungersk påbrå, så har det inte funnits någon organiserad Ungersk förening tills 1997.

Av 40 medlemmar bildades 1997 en förening i staden. Vänner och kontakter hjälpte till i starten. Och föreningen växte, och rykten spreds, att ungrarna i Norrköping har fått sin förening.

Medlemmarna utsåg den 26 april 1997 den första styrelsen som fick styra i 1 år. Vid medlemsmötet den 24 maj utformades de stadgar som la grunden för verksamheten.

Man planerade att ha 6 st. sammanträden under loppet av 1 år, men istället blev det 8.

Föreningslokalen i Hagebygatan 108

Detta visade att man hade i början mycket att ta itu. Att starta från grunden var inte lätt, men vi tog det som en stor utmaning. Ibland var man inte överens, alla ville vi nå samma mål men på olika sätt. Men som tiden gick, föreningen fick sina nya lokaler på Hagebygatan 108. Flera aktiviteter anordnades, och alla pysselbitarna började falla på sin plats.

Redan samma år den 7 juni gjorde man en utflykt ut till Sörsjön. Utflykten har med tiden blivit en succé och tradition som upprepas varje år, och är väl besökt av medlemmarna och t.o.m. våra svenska vänner.

Szent István dagen, som firas av ungrarna världen runt, den 20 augusti varje år, är dagen då vi firar denna konung som grundade Ungerska staten år 1000 A.D.

Inte nog med det, det var István( på svenska Stefan, mer känd som "Stefan den Helige"), som döptes till Ungerns första kristna kung. Det är därför i år ungrarna, firar två Jubileum. Ungerska staten fyller 1000 år, och andra millenniumet inleds i den kristna tron.

Efter alla detaljer omkring St:István, är väl helt uppenbart, att förening är döpt efter honom också.

Alla år sen 1997 har bidragit till att ungerska landsmän vet idag mycket mera om varandra än tre år sen. Idag träffas vi mera, utvecklar kontakterna med varandra mera, men också med alla runt omkring oss i staden och kommunen.

Vi är medlemmar i SMOSZ - den Ungerska Riksförbundet i Sverige, och med det deltar i dess arbete och utveckling.

Vi hoppas att ni fick, åtminstone en liten överblick över föreningen!

Håll koll på oss, för att vi arbetar och jobbar för en ännu bättre Norrköping.

Tillsammans för staden vi älskar! GO Norrköping GO!

Om Du har frågor ring oss på 011-64 600,
eller e-maila till
info@szinme.org.

____ Monitoring, Research, Analysis ____
~ by Szent István Association of Hungarians in Norrköping~
~ 1997 - -SZINME- All Rights Reserved. ~