Index : svédül   - (CE-time: @norrkoping )  
  

Ifjúsági oldal piciknek és nagyoknak!
Ez az oldal föleg a külföldön, Svédországban élö, magyar nyelvet is értö gyerekek, az ifjúság és a szülök oldala. Ide beküldhetö rövid, egyszerü nyelvü versek, irások, rajzok, észrevételek, stb. Ezek lehetnek a gyerekek, felnöttek vagy írók, költök, müvészek alkotásai. Tartalma a gyerekekhez, ifjúsághoz szóljon és ha lehet tanulságos legyen. Fö célja a magyar anyanyelv oktatása, fejlesztése, ápolása és a magyar történelem és kultúra rövid ismertetése.

Kölcsey Ferenc:
Himnusz
(elsö versszak)
.
Isten áld meg a magyart
Jó kedvvel, böséggel,
Nyújts feléje védö kart,
Ha küzd ellenséggel;
Balsors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendöt,
Megbünhödte már e nép
A multat s jövendöt!
.
himnusz = nationalsĺng, áld = välsigna, böség (gazdagság) = ríkedom, védö = beskyddande, küzd = kämpar, ellenség = fiende, balsors (rossz sors) = missöde, tép = river / drabbar, víg (vidám) = glad, esztendö (év régiesen) = ĺr, megbünhödés = gottgörelse, e (ez) = det här, s (és) = och, mult = förfluten, jövö = framtid
.
A himnuszt Kölcsey Ferenc (1790-1838) költö/iró/politikus alkotta és Erkel Ferenc (1810-93) zeneszerzö, "a magyar opera megteremtöje", zenésítette meg.
.

1.Hallgasd meg a himnusz dallamát, komolyzenei feldolgozásban (1,37 MB). Ehez a RealPlayer programm szükséges (a RealPlayer letölthetö itt: www.real.com/player)

2. Hallgasd meg a himnusz dallamát egyszerü zenei feldolgozásban (5kB).


A magyar zászló szinei
A magyar zászló (lobogó) a középkori címerekböl és harci zászlókból alakult ki. A piros szin az eröt, a fehér a hitet és a zöld a reménységet szinbólizálja.
.
középkor = medeltid, címer = riksvapen, alakul = formar sig, hit = tro, remény = hopp
.
Kattints a képre! Fedezd fel a Kárpát-medencét!
Magyarország
.
Végvári vitéz (XVII.század)
A magyar végvári vitézek öltözékén már megtalálhatóak voltak a nemzeti szinek (piros, fehér, zöld) Harci dárdájukon ott lobogott a nemzeti szinü zászló. A XVII. században a végvári vitézek fontos szerepet játszodtak az ozmán török birodalom nyugat felé terjeszkedésének megakadályozásában. Jules Michelet, az egyik legnagyobb francia történetíró a magyar végvári vitézeket "nyugat megmentöi"-nek nevezte.

A magyarok hazája a Kárpát medencében van. De miért nevezik ezt medencének? Kattints ide! és megtudod !

. Bizonyára láttátok a TV-ben a Prinsessan Sissi címü rajzsorozatot, tele izgalmas kalandokkal, romantikával. A föszereplöje a csodálatosan szép királykisasszony, Sissi, aki okosságával és jóságával, minden akadályt legyöz...

. De vajon tudjátok e ki volt Sissi a valóságban? Nem?? Akkor elmesélem. Az igazi neve Elisabet volt, magyarul Erzsébet, de mindenki csak Sziszinek szólította. 1837-ben született Bajorban és 1898-ban tragikusan halt meg. Nagyon szép és fiatal lány volt amikor az osztrák császár, Ferenc József megkérte a kezét, és Sziszi igent mondott. Az ifjú pár nagyon szerette egymást. Három kislányuk és egy kisfiuk született. Sziszi nem érezte magát jól a bécsi palotában. A merev, császári szokásokat, etiketteket nem igazán kedvelte. Ezért anyósa Sofie haragudott rá. Sziszi sokat utazott. Magyarországon, gödöllöi villájában szeretett lenni. Ott sokat tartózkodott. Akkor még Ausztria és Magyarország egybe tartozott, így Sziszi Magyarország királynéja lett. Soha nem szólt bele a politikába csak egyetlen egyszer, de akkor minden hatalma erejével; Segitett az osztrák-magyar barátságkötéstben, (kiegyezés), mert a két nemzet nem volt jóban az 1848-as forradalom miatt. Igaz, a kiegyezést az osztrák birodalom gyengülése is elösegítette. Sziszi szerette a magyar népet és a magyarok is szerették öt. Abban az idöben lett népszerü az Erzsébet név. Nagyon sok szülö a leánygyermekét öróla nevezte el. A budapesti Erzsébet híd is az ö nevét viseli.

. Ha majd egyszer újra nézitek a Prinsessan Sissi rajzfilmet, akkor gondoljatok a képen látható csodaszép Erzsébet királynéra.
Sorozat = serie; izgalmas = spännande; kaland = äventyr; akadály = hinder; valóság = verklighet; palota = slott, merev = stel; anyós = svärmor; kedvel = tycker om; tartózkodik = vistas; hatalom = makt; kiegyezés = överenskommelse; kötés = bindning; gyengülés = försvagning; forradalom = revolution; népszerü = omtyckt / populär; visel = bära; akkor = dĺ; újra = pĺ nytt; majd = nĺgon gĺng;
.

Melyik szó hiányzik a vers végéröl?
Kedves, drága marabu.
Téged, miért mar a bú?
Engem azért mar a bú,
mert a nevem .............
(Kattints a helyes válaszra)
mar = biter / fräter, bú (bánat régiesen) = ledsnad
Melyik szó hiányzik a vers végéröl?
Tavirózsa hüs árnyéka
alatt megbújik a béka.
Levegöért feljön néha
s, ez a béka .............
(Kattints a helyes válaszra)
tavirózsa = näckros, hüs (hüvös) = sval, megbújik = gömmer sig, buborék = bubbla, brekegés = kvackande, pihenö = vilorast
Melyik szó hiányzik a vers végéröl?
Lomhán cammog a vén medve
Málnát enni lenne kedve
Bundájában már lefogyott
mert nem evett, csak fanyar .............
(Kattints a helyes válaszra)
lomha = trög, cammog = lufsar, fanyar (keserü) = besk, bogyó = bär, bab = böna
Fiuk hollóköi népviseletben
Melyik szó hiányzik a vers végéröl?
Az öserdei orángután
Viselkedik: nagyon bután
Hová mész te olyan sután?
Igy válaszol: .............
(Kattints a helyes válaszra)
öserdö = urskog, viselkedik = uppför sig, suta = klumpig
.
Melyik szó hiányzik a vers végéröl?
A liba lába lúdtalpas
Úszni nagyon alkalmas
Büszkén hordja fenn a fejét
Nem kell neki .............
(Kattints a helyes válaszra)
lúdtalp = plattfot, alkalmas = lämplig, büszke = stolt, betét= inlägg, békatalp = simmfötter, csizma= stövel
Melyik szó hiányzik a vers végéröl?
Az állatkertben elefánt.
Kérdik töle: kell e fánk?
Rázza fejét, nem kell, bizony,
mert attól félek, hogy .............
(Kattints a helyes válaszra)
állatkert = djurpark, fánk= munk (bakelse), bizony = faktiskt / sannarligen, izlik = smakar

Tudod e, hogy az egész világon c:a 15.150.000 (több mint 15 millió) magyar él? Ebböl csak c:a 10.100.000 él Magyarországon.

Magyarországi népviseletek
.
Szennai menyecske
 
Sióagárdi lányok
.
Kalocsai kislány
 
Hortobágyi férfiak

Ha vannak kérdéseid hívjál fel bennünket a 011-64 600-as telefonszámon,
vagy írjál címűnkre levelet
info@szinme.org.

____ Monitoring, Research, Analysis ____
~ by Szent István Association of Hungarians in Norrköping~
~ 1997 - -SZINME- All Rights Reserved. ~