Index : svédül   - (CE-time: @norrkoping )  
  

Norrköpingról pár szóban

A Motala folyó adott életet és erôt a városnak amely Stockholmtól délre 168 km fekszik a Brĺvikeni öbölbe. Ma fontos kommunikációs központ és saját kikötővel is rendelkezik. De van a városnak saját Szimfonikus Zenekara is és ebből az országban csak kettő van!

Vizierô hajtotta azt a sok malmot, amelyek már a középkortól kezdve épültek a Motala mellett.
Bent a város közepén 18m-es esése volt a vízáradatnak, ezért rengeteg erôt lehetett abból kinyerni. A víz másik életet adó erejét az abból kifogott lax és más hal jelentette.

Idôvel sokasodtak, növekedtek a vízpartján épült kisműhelyek, gyárak, és már az 1600-as évek kezdetén beindulhatott a ma is ismert Holmen. (Nevét az ugyanott álló Holmen-malomtól kapta.) Norrköping sok-sok neves gyapjú szövödéje szállította a ruhaanyagot XII. Károly(1682-1718) katonáinak.

Norrköpingről pár szóban

"Norrköping ödelades af fiender 1567 och 1719, af eld 1655. Staden har ofta härjats af eld och flod. Alltid har han dock, lik en fĺgel Fenix, med större fägring och styrka förnyat sig ur eld och aska."
Ezek a mondatok vannak bevésve a norrköpingi városház bejárata melletti táblán, ami körülbelül ennyit jelent:
"Norrköpinget elpusztította az ellenség 1567-ben és 1719-ben, a tűz 1655-ben. A várost gyakran tizedelte a tűz és a folyó, de mindíg-hasonlóan a Fenix madárhoz-,nagyobb erôvel és szépséggel megújította magát a tűzbôl és hamuból.

Az 1800-as évek közepén gyors ipari fejlôdés történt a városban. A textilipar lett a dominens, a század közepén Svédország textil termelésének 70%-a itt volt. Norrköping az ország második legnagyobb ipari városává vált, a lakosság száma néhány évtized alatt megduplázódott.

A város gazdagságát hivalkodva bizonyították a gyönyörű gyárépületek, amelyek ma is a legszebb ipartörténeti emlékek Európában.
Köszönet Carl Theodor Malm városépítésznek (aki saját maga rajzolt több gyárépületet is), a folyó melletti épületek összefüggô karaktert kaptak.

A modern idôkben is megtartotta Norrköping elôkelô helyét az ország vezetô városai között. Sajnos az utóbbi években a negyedik legnagyobból "csak" a hetedik lett.(125.000 lakos)

Az évszázadok alatt tűz, víz, pestis, zavargások és gyár-bezárások formálták Norrköping arculatát, gyakran nagyon közel volt a kiszámoláshoz, de a város mindíg ujá éledt.

A Fenix madárhoz hasonlóan még dinamikusabb, még árnyalatgazdagabb Norrköping látta meg a napvilágot.

Büszke, zabolátlan, kiszámíthatatlan mint most, egy felfelé ívelô hit a jövôben, amely tápanyagot kap a folyóból és a történelembôl, olyan mint a Viking sziklarajzok, amelyeket óvatosan megôrzött az utókor, mint közösségi örökséget.

Norrköpingben tervezik Európa legnagyobb felújítását, ugyanolyan alaposat mint Liverpoolban, ugyanolyan izgalmasat mint Aachenben.

A belváros kommerciális épületeitôl az ipari negyedeken keresztül a kultúrális központokig, a Himmelstalund szabadidô centrumtól a különbözö szórakozó helyiségekig forr az élet, folyik a tevékenység. A megújulás mindenhol látszik, a régi miliô új tartalmat , új értelmet kapott.

Pezseg az élet az éttermekben, klubbokban, kocsmákban. Norrköpingben találkozik a természet, az ipar, a kereskedelem, a sétá- nyok, a villamos, a repülôtér, az E4-es út és az X2000-es vonat. A vasútállomásról egyenes vonal vezet a centrumig, a könyvtárig és a Művészeti múzeumig.

Kontraszt, ahogyan mondjuk. Mint egy igazi város. Norrköping egy igazi város.
Már nagyon régen…

Reméljük, hogy kaptatok egy kis áttekintést Norrköpingrôl.

Figyeljétek munkánkat, egy még szebb és jobb Norrköpingért dolgozunk.

Együtt a városért amit szeretünk! Hajrá Norrköping!

Ha kérdésed van hívj minket a 011-64 600-es telefonszámon
vagy írjál címűnkre levelet
info@szinme.org.

Postai címünk: Szent István Norrköpingi Magyar Egyesület
Hagvägen 5
Loddby 61690 Aby
                  [ www.szinme.org. ]

____ Monitoring, Research, Analysis ____
~ by Szent István Association of Hungarians in Norrköping~
~ 1997 - -SZINME- All Rights Reserved. ~