Index : svédül   - (CE-time: @norrkoping )  
  

Az egyesületről

Annak ellenére, hogy Norrköping 120.000 lakosából mintegy 800 - 1000 magyar származású, 1997-ig nem létezett szervezett egyesület a városban.

1997-ben, negyven taggal alakult meg a helyi szervezet. Barátok, ismerôsök, különbözô kapcsolatok segítették a beindulást, és a hír gyorsan elterjedt, van már Norrköpingben Magyar Egyesület.

Az elsô vezetôséget,- amely egy évig élvezhette a döntések jogát- 1997 áprílis 26-án választotta meg a tagság, majd a május 24-i közgyűlés elfogadta az idôközben kialakított működési alapszabályzatot. A vezetôség évi hat összejövetelt tervezett, de e helyett nyolcra volt szükség, ez a tény is azt mutatta, hogy volt mit csinálni a kezdetben.

Föreningslokalen i Hagebygatan 108

Az alapokat letenni nem bizonyult egyszerű feladatnak, de mi ezt nagy kihívásnak vettük. Nem mindíg voltunk egy véleményen. Mindenkinek egy volt ugyan a célja, de különbözô módon akartuk azt elérni. Az idô múlásával azonban lassan-lassan minden építôkocka a helyére került,a szervezet saját helyiséget bérelt a Hagebyg 108-ban, és így már semmi akadálya sem volt a különbözô aktivitások beindításának.

Már az elsô évben megrendezésre került a többnapos sörsjöi kirándulás, amely sikeres hagyománnyá vált, a magyarok, sôt svéd barátaink is szorgalmasan eljönnek évrôl-évre.

A Szent István napot világszerte augusztus 20-án ünneplik a magyarok, királyuk napját, aki 1000-ben megalapította a magyar államot.

Ez a tény azt jelenti, hogy 2000-ben volt aktuális az ezer éves évforduló, az un. millennium. István azonban (Svédországban jobban ismert mint "Stefan den Helige") nemcsak az államalapításáról híres, hanem arról is, hogy Ô volt Magyarország elsô keresztény királya. Ezért kettôs jubileumot ünnepelhetünk.

A fentiek miatt szinte természetes, hogy a norrköpingi magyarok a Szent István nevet adták egyesületüknek.

Az egyesületünk a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének (SMOSZ) a tagja, így munkájával is fejleszti és gazdagiti az itteni magyarok életét.

Ma sokkal többet találkozunk, mint régen, rengeteg olyan aktivitásunk van amelyekkel,-büszkén állíthatjuk hogy őrízzük hagyományainkat és ápoljuk kultúránkat!

Reméljük, hogy ezzel a bemutatóval a tisztelt olvasó, legalább egy kisebb bepillantásat is kapott az egyesületünk működéséről annak alapításáról és a mostani életéről!

Ha vannak kérdéseid hívjál fel bennünket a 011-64 600-as telefonszámon,
vagy írjál címűnkre levelet
info@szinme.org.

                  [ www.szinme.org ]

____ Monitoring, Research, Analysis ____
~ by Szent István Association of Hungarians in Norrköping~
~ 1997 - -SZINME- All Rights Reserved. ~